3 de desembre

Avui hi ha una conferència de Quinqué Tudela sobre l’Ateneu Popular de 9 barris. 

1184671829_ateneu

La xerrada començar explicant la posada en marxa del projecte. Quique explica que l’Ateneu neix de l’ocupació veïnal l’any 1977 d’una planta asfàltica que es va construir entre els barris de Roquetes i Trinitat Nova. Recuperant la idea de la cultura, la intervenció i la vinculació amb el territori, l’Ateneu aposta per ser un projecte que contribueixi a la transformació social. 
Com a curiositat, explica que aquests veïns ja s’havien organitzat abans per “Urbanizar el domingo”, és a dir, crear ells el seu propi clavegueram. 

Com que el Franquisme va destruir els moviments obrers i culturals, l’Ateneu es va crear amb la finalitat de ser un espai per compartir cultura. 

Finalment, la crisi dels finals dels anys 70 i principis dels 80, l’Ateneu pateix una sèrie de problemes, però aguanta gràcies a l’ajuda dels veïns. Comencen a fer festes populars, i es recuperen festes com la nit de les feres, el carnaval, etc. que s’havien perdut durant la dictadura.

Actualment, l’Ateneu és un centre sociocultural públic, que es manté per tal de recuperar la idea de la cultura, la intervenció i la vinculació amb el territori i aposta per ser un projecte que contribueixi a la transformació social. Des de l’Ateneu es desenvolupen activitats culturals, educatives i processos socials orientats per valors/criteris com: transparència, democràcia, dret a la cultura i accessibilitat, proximitat/territori, autonomia…

En Quique ens parla de les diferents activitats que fa l’Ateneu per millorar les condicions de vida dels veïns. Una d’elles és el circ.

Avui he après la importància d’estar units en una lluita. Aquesta xerrada ha estat una demostració que el poder el té el poble i que, encara que faltin recursos, si es treballa fort, res és impossible. Personalment trobo que és una entitat molt important que va ajudar a acollir a col·lectius diversos i els va acompanyar en la mesura del possible al llarg del seu procés d’inclusió en la societat.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Primeros pasos
A %d blogueros les gusta esto: